TIEL - Het Tielse bedrijf Davinason heeft een verkeersbord met knipperlichtsignalering ontwikkeld dat geheel op zonne-energie werkt. De gemeente Tiel plaatst het eerste bord over twee weken bij de oversteekplaats naar een hertenkampje in de gemeente.

Voor het verkeersbord is wereldwijd patent verleend. De ontwikkeling van het unieke bord is het gevolg van het gemeentelijke project Tielse Methode. In dat project mochten inwoners van de gemeente ideeën voor verbetering van hun leefomgeving aandragen. Via een verkiezing zijn de 37 beste ideeën uitgekozen. De gemeente heeft 4,5 miljoen euro voor het project uitgetrokken.

Hertenkampje

Het hertenkampje wordt vooral door kinderen druk bezocht. Ouders wilden daarom dat de gemeente een oversteekplaats zou aanleggen bij een drukke verkeersweg. De gemeente heeft contact opgenomen met het Tielse bedrijf, dat met het vernieuwende idee kwam.

Het verkeersbord van Davinason bestaat uit een blauw bord dat waarschuwt voor een voetgangersoversteekplaats. Rondom het bord knippert een krans van zogeheten led-lichtjes. De lichtjes krijgen energie van een zonnepaneel, dat plat bovenop het bord ligt. Volgens projectleider L. Lurvink is het bord veel opvallender dan een gewoon bord zonder lichtjes. Het bord is ook weers- en vandalismebestendig. Tiel overweegt meer van dergelijke borden te gaan plaatsen.

De gemeente rondt dit jaar nog veel meer projecten in het kader van de Tielse Methode af. Zo heeft een groep inwoners het onderhoud van de ouderwetse Betuwse hoogstamboomgaarden geadopteerd. Ook is er feestverlichting aangelegd in de vernieuwde winkelpromenade. De gemeente zorgt voor de inrichting van een bewaakte fietsenstalling.