RIJSWIJK - De website Fitnathemovie.com is vanaf woensdagochtend online. PVV-leider Geert Wilders meldde twee weken geleden dat hij in elk geval op deze website zijn anti-Koranfilm Fitna zal vertonen.

Op de site staat, op een zwarte achtergrond, de tekst 'Geert Wilders presents Fitna - Coming Soon'. Daarnaast is een afbeelding te zien van de voorkant van een Koran waarop de Arabische tekst Koran El Karim staat, wat 'Heilige Koran' betekent.

De host van de site zit in de Verenigde Staten. Overigens hoeft de lancering van de website niet te betekenen dat Fitna niet op de Nederlandse televisie te zien zal zijn. Wilders liet woensdag weten nog steeds in gesprek te zijn met Nederlandse omroepen.

Geweld

In Fitna wil Wilders zijn mening verbeelden dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een fascistisch boek is dat nog altijd aanzet tot geweld. Volgens de politicus blijft de film binnen de kaders van de Nederlandse wet. Hij is nog op zoek naar een omroep die Fitna volledig wil uitzenden op televisie.

De titel van de film is het Arabisch voor 'beproeving'. Het moeilijk te duiden woord, dat oorspronkelijk 'smidshamer' betekende, verwijst naar de strijd binnen het geloof om het wezen van de islam.

Aangifte

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) heeft deze week aangifte gedaan tegen Wilders. Volgens het SMN maakt de politicus zich schuldig aan het aanzetten tot haat en het discrimineren van moslims. Ook beledigt hij moslims met zijn uitspraken, vindt het SMN.

De afgelopen maanden zijn bij justitie in de hoofdstad tientallen aangiften tegen het PVV-Kamerlid binnengekomen. Het SMN heeft voor het doen van de aangifte de hulp van strafrechtadvocaat Gerard Spong ingeroepen, aldus de zegsman.