SEOUL - Noord-Korea heeft laten weten dat de afspraak met Zuid-Korea om het gezamenlijke schiereiland vrij van kernwapens te houden "dood" is.

Het staatspersbureau KCNA heeft dinsdag bericht dat het akkoord uit 1992 niet meer geldig is als gevolg van de politiek van de Verenigde Staten.

De opzegging komt vlak voor het bezoek van de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush in Washington.

Nucleaire wapens

De twee Korea's hebben elkaar in 1992 beloofd Korea vrij van nucleaire wapens te houden. Het was de laatste beperking bij het verdrag voor Noord-Korea om kernwapens te ontwikkelen. Het land heeft zich als gevolg van een hoog opgelopen ruzie met Washington over zijn nucleaire programma gestort op een reeks maatregelen die ten minste de indruk moeten wekken dat Noord-Korea kernwapens krijgt of heeft.

De Noord-Koreanen hadden afgelopen jaar hun afspraken met de VS uit 1994 over kernenergie geschonden en trokken zich vervolgens terug uit het non-proliferatieverdrag, het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens.