SANAA - De Jemenitische strijdkrachten en speciale politie-eenheden hebben dinsdag een dorp in het oosten van Jemen onder vuur genomen. Tanks en helikopters ondersteunden de actie. In het dorp Al-Husoun zouden zich mogelijk leden van Osama bin Ladens al-Qaeda-netwerk verschuilen. Dit meldde het persbureau AFP op basis van informatie van lokale stammen.

In een vuurgevecht tussen veiligheidstroepen en gewapende leden van de Abeideh-stam zou een aantal mensen zijn gedood en gewond. Volgens persbureau Reuters gaat het om stamleden van al-Jalal. De slachtoffers vielen aan beide zijden, aldus getuigen. Een bron meldde twaalf doden en 22 gewonden.

In het dorp in de provincie Marib ten oosten van de hoofdstad Sanaa zouden de militanten onderdak hebben gevonden. Het leger bestookte het plaatsje ongeveer 2,5 uur waarna tanks het dorp binnentrokken. Daarbij zouden volgens getuigen enkele huizen zijn vernield. De rust is inmiddels teruggekeerd maar de situatie in de regio blijft zeer gespannen, aldus een anonieme politiebron.

Confrontatie

De militairen zouden recent uit Afghanistan teruggekeerde militanten hebben achtervolgd waarbij het in het dorp tot een confrontatie kwam. Volgens Reuters

De stamleider zou een van de twee verdachten zijn die door de VS worden gezocht wegens banden met het netwerk van Bin Laden. Washington heeft aan de Jeminitische autoriteiten gevraagd het tweetal te arresteren. Het verzoek zou zijn gedaan tijdens een recent bezoek van president Saleh aan de VS.

Familie Bin laden

Veel leden van al-Qaeda zijn gevlucht uit Afghanistan nadat de oppositie in het land met hulp van de Amerikanen de regerende Taliban had verdreven. Het Talibanregime bood onderdak aan Osama bin Laden, wiens familie oorspronkelijk uit Jemen komt.