BRUSSEL - Beroemdheden die drugs gebruiken zouden niet soepeler mogen worden gestraft dan anderen. Dat schrijft de Internationale Narcotica Controle Raad (INCB) van de Verenigde Naties woensdag in een rapport over het jaar 2007.

Volgens het rapport zijn beroemdheden uit de entertainmentindustrie, sport en kunstwereld rolmodellen voor de jeugd en wekt het cynisme bij het grote publiek als zij minder voor hun drugsovertredingen worden gestraft.

Het VN-drugsrapport geeft een breed beeld van de hoeveelheid en soorten drugs die wereldwijd worden gemaakt en vervoerd. Zo kent Afrika een sterke toename van cocaïnesmokkel uit Latijns-Amerika. Interpol schat dat tussen de 200 en 300 ton cocaïne voor de Europese markt van Latijns-Amerika via Afrika naar Europa wordt gebracht.

West-Afrika

Vooral in West-Afrika wordt de cocaïne verzameld en opnieuw ingepakt. Meer en meer worden bij die smokkel naar Europa privé-jachten en vliegtuigen gebruikt. Ook het cocaïnegebruik is in Afrika toegenomen, evenals de smokkel en het gebruik van heroïne.

Volgens het rapport is de Nederlandse overheid goed bezig met de 100-procentscontrole op vluchten vanuit de Antillen, Suriname en Venezuela en hebben die intensieve controles geleid tot een grote afname van drugssmokkel via luchthaven Schiphol.

Doorvoerhavens

Het Caraïbisch gebied en Midden-Amerika gelden als belangrijkste doorvoerhavens voor drugs uit voornamelijk Colombia. 88 Procent van de cocaïne voor de Amerikaanse markt gaat via Centraal Amerika, 40 procent van de Europese cocaïne wordt via het Caraïbisch gebied binnengebracht.

Afghanistan is het zorgenkind van de VN als het gaat om het kweken en gebruiken van papaver voor opium. In 2006 telde het land 165.000 hectare papavervelden, een toename van 59 procent in vergelijking met 2005. In 2007 was die oppervlakte gestegen met 17 procent tot 193.000 hectare.