DALLAS/IRVING - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft dinsdag de laatste horde genomen op weg naar de nominatie van zijn partij voor de presidentsverkiezingen van 4 november.

De senator uit Arizona verzamelde in vier voorkiezingen genoeg gedelegeerden voor de nationale partijconventie van begin september om de kandidatuur niet meer te kunnen mislopen.

De 71-jarige comeback 'kid' wiens kansen dit najaar nog door waarnemers op nul werden geschat, won met ruime cijfers in de staten Ohio, Vermont, Rhode Island en Texas van de enige andere serieuze kandidaat in het veld, oud-gouverneuer Mike Huckabee. De ex-baptistendominee uit Arkansas gooide meteen daarna de handdoek in de ring.

Voorbestemd

Op rustige en bescheiden toon, die kenmerkend is geworden voor de campagne van de veelvuldig gedecoreerde en bij tijd en wijlen opvliegende Vietnamveteraan, accepteerde McCain de nominatie. "Ik heb nooit geloofd dat ik voorbestemd was om president te worden. Ik geloof dat niemand voorbestemd is om Amerika te leiden, maar ik geloof wel dat we geboren worden met verantwoordelijkheden ten aanzien van dit land.", stelde hij.

Huckabee

Warme woorden had McCain in zijn overwinningstoespraak over voor zijn Republikeinse tegenstander Huckabee, die op zijn beurt de 71-jarige politicus loofde en zich achter hem schaarde.

In een poging steun te verwerven onder kiezers uit het midden voor de verkiezingen van november bedankte de senator uit Arizona ook expliciet onafhankelijke kiezers en ook "onafhankelijk denkende" Democratische kiezers die op hem hadden gestemd in de open voorverkiezingen.

Vecht

Volgens McCain begint de race om het presidentschap nu pas echt. "Vecht met me voor Amerika's kracht, voor zijn idealen. De strijd begint vanavond."

Aanvallen

Hij lichtte vervolgens meteen een tipje van de sluier op wat betreft de aanvallen die hij in petto heeft voor zijn Democratische tegenstander. Die mag wat de senator betreft zelf komen met voorstellen die de terugkeer moeten inluiden van de grote mislukte sociale gezondheidszorgprojecten van de jaren zestig en zeventig.

Obama

De Democraat Barack Obama keek dinsdag ook vooruit naar een treffen met McCain. "In de komende weken zullen we een groots debat beginnen over de toekomst van dit land, met een man die het land moedig heeft gediend en er van houdt."

Hij voegde daar wel aan toe dat McCain zich heeft geschaard achter het beleid dat zo slecht was voor Amerika. "Hij heeft gezien waar president Bush ons land naartoe heeft geleid en hij heeft beloofd ons op diezelfde koers te houden."