DEN HAAG - Het aantal overvallen op taxi's is tussen 1995 en verdrievoudigd. Dat blijkt uit een rapportage van de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) die dinsdag werd uitgebracht. Het aantal berovingen steeg in deze periode van 59 naar 168. In 30 procent van die gevallen werd geweld toegepast.

De NRI vermoedt dat de stijging van het aantal overvallen te maken heeft met de komst van veel nieuwe taxibedrijven waarvan de chauffeurs niet op de hoogte zijn van voorzorgsmaatregelen die berovingen tegengaan. Sinds 2000, het jaar waarin de taxiwet werd versoepeld, is er een flinke groei van het aantal nieuwe bedrijven.

De dienst beveelt de chaufeurs, na overleg met de taxibranche, aan om zo min mogelijk geld in hun voertuigen te bewaren. Ook het afrekenen met betaalpassen in plaats van contant geld moet de auto's tot een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers maken. Daarnaast adviseert de politie taxibedrijven om altijd aangifte te doen van een beroving, goede opleidingen voor chauffeurs te verzorgen en camera's en alarmsystemen in de voertuigen te installeren.

De NRI verricht momenteel nog onderzoek onder verdachten en gedetineerde daders van taxiovervallen om de achtergronden van de overvallen te achterhalen.