WASHINGTON - Senator Hillary Clinton heeft dinsdag de voorverkiezingen van de Democratische Partij in de Amerikaanse staat Ohio gewonnen. Dat stellen Amerikaanse nieuwszenders op basis van exitpolls en voorlopige uitslagen.

Winst was van cruciaal belang voor de gewezen first lady wilde ze nog uitzicht houden op de nominatie van de Democratische Partij.

Clinton wist in Ohio optimaal te profiteren van het verkiezingsthema economie. De staat is zwaar getroffen door economische tegenslag en de kiezer in Ohio ziet in haar de beste Democratische kandidaat om het tij te keren.

Flinterdun

Het kamp van Obama deed volgens CNN de zege af als niet erg overtuigend. De senator uit New York had een enorme voorsprong op Obama in de staat en de uiteindelijke overwinning is flinterdun. Het is volgens ingewijden in het kamp van de zwarte senator uit Illinois volstrekt onvoldoende om zijn momentum tot staan te brengen.

Het lijkt er evenwel op dat Clinton de strijd om de kandidatuur van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen van november niet zomaar op zal geven. De toon is de afgelopen weken steeds feller geworden. De messen zijn geslepen.

Texas

Clinton heeft dinsdag ook de voorverkiezing in Texas gewonnen. Dat meldden de Amerikaanse zenders NBC en CNN. Hoe de gewezen first lady het heeft gedaan in de caucus die dezelfde dag in Texas werd gehouden, is nog onduidelijk.

Twee derde van de reguliere gedelegeerden uit Texas wordt evenredig verdeeld via de door Clinton gewonnen primary. De overige reguliere gedelegeerden worden via de zogenoemde caucus verdeeld.