HILVERSUM - Niet-criminele vreemdelingen die lang op uitzetting moeten wachten, krijgen onvoldoende medische zorg. Artsen krijgen voor het verlenen van die zorg niet genoeg ruimte in detentiecentra waar vreemdelingen verblijven.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie laat een reeds lopend onderzoek naar de medische zorg in gevangenissen uitbreiden naar detentiecentra voor vreemdelingen.

Dat bleek dinsdagavond in de tv-rubriek Nova. Huisarts Jankees de Ridder, die in diverse detentiecentra heeft gewerkt, schetste in die uitzending de tekortkomingen op medisch gebied in dergelijke centra.

Zijn klachten worden bevestigd door bewakingspersoneel en ex-gedetineerden die slechte of ondermaatse zorg hebben gekregen. De Ridder, die zich vooral in zijn werk belemmerd heeft gevoeld in het detentiecentrum in Alphen aan den Rijn, heeft in december een brief met zijn bevindingen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd.

Een schriftelijke verklaring die een bewaker aan Nova ter hand stelde, rept van "een onmenselijke situatie''.

Bewoners van detentiecentra belanden niet zelden weer in Nederland op straat. De Ridder sprak zijn zorg erover uit dat zich onder die groep ook mensen bevinden met ernstige psychiatrische problemen.

Verpleegkundigen

De Ridder beklaagt zich ook over het feit dat in een aantal detentiecentra het hoofd van de medische dienst een (hoofd-)verpleegkundige is en geen arts. Dit leidt ertoe dat beslissingen van artsen soms worden teruggedraaid door verpleegkundigen.

In Nova zei de directeur van de detentiecentra, Eric Nijman, dat hij zich niet in het door De Ridder geschetste beeld herkent.