DEN HAAG - Nederland erkent Kosovo als onafhankelijke staat. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag bekendgemaakt.

Verhagen heeft een diplomatieke nota hierover aan de regering van Kosovo laten overhandigen door het Nederlandse ambassadekantoor in de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Het kabinet was hier afgelopen vrijdag al mee akkoord gegaan, zei de minister.

Erfgoed

Nederland wilde niet direct op 17 februari overgaan tot erkenning, omdat eerst duidelijk moest zijn hoe Kosovo met Servische en andere minderheden en hun culturele en religieuze erfgoed om zou gaan.

Ook wilde Nederland zien hoe het land zou omgaan met de internationale gemeenschap en of de regering een kalme en verantwoordelijke opstelling zou houden.

Vertrouwen

Verhagen zei dinsdag dat Nederland op deze punten tevreden is. Nederland heeft vertrouwen in de wetsvoorstellen en de grondwet van Kosovo.

Volgens Verhagen heeft de Internationaal Civiel Vertegenwoordiger, de Nederlander Pieter Feith, hem aangegeven dat de Kosovaarse regering goed samenwerkt. Als vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap staat zijn optreden er garant voor dat de grondwet aan alle standaarden zal voldoen.

Stabiliteit

Volgens Verhagen is het te betreuren dat onderhandelingspogingen vruchteloos zijn gebleven, maar is er nu sprake van een feit. Erkenning van Kosovo is volgens hem nodig om de stabiliteit te waarborgen.

Toenadering

Nederland hecht waarde aan goede betrekkingen met alle landen van de regio, ook met Servië. Nederland zal zich met de EU en de NAVO-partners blijven inzetten voor stabiliteit en voor verdere toenadering tussen de regio en de Euro-Atlantische structuren.

Zweden

Ook de Zweedse regering heeft dinsdag de onafhankelijk van Kosovo erkend. Dat maakte premier Frederik Reinfeldt en minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, bekend. Volgens de bewindslieden is de beslissing niet zonder slag of stoot tot stand gekomen.

Zweden zegt alleen ja tegen zelfstandigheid als die internationaal wordt gegarandeerd, tekende de Zweedse televisie op uit de mond van de regeringsleider.