AMSTERDAM - Regisseur Pieter Kuijpers is een film aan het maken over Florrie Rost van Tonningen, de 'zwarte weduwe' van de NSB-voorman. De film gaat De Ordening heten en baseert zich op het gelijknamige boek van auteur Kees van Beijnum uit 1998. De hoofdrollen worden gespeeld door Angela Schijf, Roeland Fernhout en Dora van der Groen.

Dat heeft acteur Roeland Fernhout maandag bevestigd. Het verhaal gaat over een jonge journaliste (Schijf) die de opdracht krijgt het archief van een oudere dame (Van der Groen) op te ruimen. Zij blijkt de echtgenote te zijn van een oude NSB-leider.

Feit en fictie

Hoewel Rost van Tonningen-Heubel (geboren op 14 november 1914 in Amsterdam) niet bij naam wordt genoemd, zijn er genoeg parallellen tussen haar en het hoofdpersonage De Heus Verolmen om het verband te leggen. Regisseur Kuijpers speelde al eerder op deze manier met de grens tussen feit en fictie.

Zijn film Van God Los, die nu in de bioscopen te zien is, is losjes gebaseerd op de activiteiten van de Bende van Venlo. De opnames voor de film leidden vorige jaar tot flink wat commotie onder de nabestaanden van slachtoffers.

Meinoud Rost van Tonningen (1894-1945) was hoofdredacteur van het Nationale Dagblad, het partijorgaan van de NSB. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland werd hij benoemd tot secretaris-generaal van Financiën. Na de bevrijding pleegde hij zelfmoord in de gevangenis van Scheveningen.

Tot op de dag van vandaag tracht zijn weduwe het gedachtegoed van haar man in ere te houden. In haar huis vinden nog geregeld bijeenkomsten van rechts-radicalen plaats. Zij onderhield onder meer contacten met het Vlaams Blok en was bevriend met de dochter van Heinrich Himmler, de leider van de Gestapo en de Waffen-SS. De Ordening gaat in september in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.