WASHINGTON - Vliegtuigmaatschappijen in de Verenigde Staten moeten het gemiddelde gewicht per persoon hoger inschatten omdat passagiers de laatste jaren dikker zijn geworden. Deze eis maakte de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA maandag bekend.

Met de maatregel wil de FAA voorkomen dat toestellen te zwaar beladen worden. De autoriteiten vermoeden dat een vliegtuigongeluk in januari in North Carolina te wijten was aan overgewicht. Bij het ongeluk kwamen 21 mensen om het leven.

Winter- en zomerdikten

Het nieuwe gemiddelde gewicht per persoon gaat 4,5 kilo omhoog naar 86 kilo in de zomer en 88 kilo in de winter. In de wintermaanden geldt een hoger gewicht omdat mensen dan dikkere kleren aan hebben. Bij het naderen van het maximum toelaatbare gewicht van een toestel heeft een vliegtuigmaatschappij de keus minder passagiers of minder bagage mee te nemen.

Ook het standaardgewicht voor bagage gaat omhoog. Straks bedraagt het gemiddelde gewicht van bagage per persoon 13 kilo, een toename van 2,5 kilo. De luchtvaartmaatschappijen hebben drie maanden de tijd om de maatregel door te voeren.