DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt dat de wereldwijde onrust over zijn anti-Koranfilm Fitna geheel te wijten is aan premier Jan Peter Balkenende. "Hij heeft het zelf groot gemaakt en mijn filmplannen laten uitlekken'', zei het Tweede Kamerlid dinsdag.

Volgens Wilders creëert de minister-president een 'self-fulfilling prophecy' en toont Balkenende zich daarmee een zwak leider. "Hij heeft ervoor gezorgd dat van Timboektoe tot Afghanistan iedereen weet dat die film er komt'', steldehij. Wilders deed zijn uitspraken voorafgaand aan het vragenuur in de Tweede Kamer.

'Bange en laffe man'

De parlementariër typeerde de minister-president als een 'bange en laffe man' en de zwakste premier sinds de Tweede Wereldoorlog. Wilders verwijt hem ook toe te geven aan de dreigementen die vanuit de moslimwereld zijn geuit, zonder de film te hebben gezien.

"Balkenende zwicht voor de Taliban en dat neem ik hem zeer kwalijk.'' De premier, die vrijdag een verklaring aflegde waarin hij waarschuwde voor de ernstige gevolgen van de film, wilde niet reageren op de jongste uithaal aan zijn adres.

Omroep

Wilders zoekt een omroep die Fitna ('Beproeving') volledig wil uitzenden op televisie. Dat is volgens hem een moeilijke opgave. Maar als het lukt, kan dat al binnen enkele dagen.

Is geen enkele omroep daartoe bereid, dan presenteert de politicus zijn film later deze maand op een persconferentie en daarna via internet.

Terorrismebestrijding

Wilders weigert Fitna van tevoren te laten zien aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra. Die wil dat graag om de juiste veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen.

Wilders eist echter de garantie van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dat de voorvertoning niet wordt gebruikt om de film te verbieden of het Openbaar Ministerie te informeren.

Plicht

Die toezegging kan niet worden gedaan. Bronnen op het ministerie van Justitie wijzen erop dat het een principekwestie is. Iedere ambtenaar heeft een ambtsplicht en die houdt onder meer in dat hij een vermoeden van een strafbaar feit moet melden aan het Openbaar Ministerie. De minister kan ambtenaren niet van die plicht ontslaan.

'Keurige film'

Wilders wil in Fitna zijn mening verbeelden dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een fascistisch boek is dat aanzet tot geweld. "Het wordt een prachtige en keurige film binnen alle kaders van de Nederlandse wet'', benadrukt hij. "We leven helaas in een land waar overwogen wordt een film vooraf te verbieden.''

Verantwoordelijkheid

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vindt dat Wilders oorzaak en gevolg door elkaar haalt. Volgens hem zou Wilders er goed aan doen "zijn verantwoordelijkheid te nemen in plaats van die bij anderen neer te leggen''. Andere partijen als de PvdA en de VVD wilden niet reageren.

Afghaanse parlementariërs

Ongeveer driehonderd Afghaanse parlementariërs demonstreerden dinsdag buiten het parlementsgebouw in de Afghaanse hoofdstad Kabul tegen de film van Wilders en de in Deense media afgedrukte cartoons van de profeet Mohammed.

Verscheidene betogers riepen leuzen als 'dood aan de vijanden van de islam'. Ze willen dat Nederland de film verbiedt.