BRUSSEL - Een informant van de Belgische geheime dienst blijkt tegelijkertijd de afgelopen jaren rechtstreekse orders te hebben gekregen van het terreurnetwerk al-Qaeda. Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen dinsdag.

De Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj werd vorige week ontmaskerd als terrorist, toen hij werd opgepakt in zijn geboorteland. Hij blijkt in België zes terroristische moorden te hebben gepleegd.

In De Morgen zegt een politiebron: "In Afghanistan heeft hij een bezoek gebracht aan Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van al-Qaeda en de directe medewerker van Osama bin Laden. Daar heeft Belliraj bepaalde opdrachten gekregen van Zawahiri." Deze reis zou hij in 2001 hebben gemaakt.

De bron noemt dit 'de grootste terrorismezaak die België ooit heeft gekend'. Eind vorige week maakte de krant ook al bekend dat Belliraj sinds 2000 als informant voor de Belgische veiligheidsdienst werkte.

Marokko

Maandag vertrokken zes agenten van de federale politie naar Marokko om de resultaten van het onderzoek tegen Belliraj te bekijken. De kans is echter groot dat de man niet in België zal worden berecht voor de zes moorden die hij zou hebben gepleegd. Marokko levert geen eigen onderdanen uit.

Volgens de politiebron heeft Belliraj wel zeer gedetailleerde bekentenissen afgelegd over deze moorden.

In Marokko zijn naast Belliraj nog veertig andere verdachten aangehouden, die tot dezelfde terroristische cel van Belliraj zouden behoren. Drie van hen zijn ook Belgische Marokkanen.