AMSTERDAM - In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp verschijnt dinsdag de 43-jarige Peter la S. voor het eerst op een openbare terechtzitting. La S. wordt onder meer verdacht van de moord op de Amsterdamse vastgoedhandelaar Kees Houtman in november 2005, maar hij is eerst en vooral kroongetuige.

In een reeks verklaringen heeft hij de politie ingelicht over een groot aantal dodelijke aanslagen dan wel de plannen daartoe in de Amsterdamse onderwereld.

De zitting dinsdag is nog niet inhoudelijk, maar pro forma. Van La S. zal voor pers en publiek niet veel te zien zijn. De man is opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma, om zijn veiligheid te waarborgen.

In de rechtszaal zal hij naar verwachting plaatsnemen in een speciale getuigenbox, waardoor hij alleen voor de rechtbank en de officier van justitie zichtbaar is.

Jesse R.

La S. heeft bekend dat hij de moord op Houtman samen met Jesse R. heeft gepleegd. R. werd eerder dit jaar door Marokko uitgeleverd aan Nederland. Hij zal in een later stadium voor de rechtbank moeten verschijnen. Hij geldt als verdachte in meerdere liquidatiezaken.

In de kroongetuigenovereenkomst met La S. heeft het Openbaar Ministerie toegezegd dat het slechts de helft zal eisen van de voorgenomen zestien jaar cel.

Sjaak B.

Met La S. staan de 34-jarige Ali A. en de 37-jarige Sjaak B. terecht. Ali A. zou als makelaar tussen opdrachtgever(s) en uitvoerders hebben gefungeerd, Sjaak B. als wapenleverancier.

Wie de opdrachtgevers zijn geweest, is nog volop in onderzoek. Dino S., naar verluidt criminele partner van Willem Holleeder, wordt inmiddels internationaal gezocht omdat hij moordopdrachten zou hebben verstrekt. Willem Holleeder zelf werd onlangs in zijn cel gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een liquidatie in Montenegro.

Justitie hoopt komend najaar aan het echte inhoudelijke proces rond de liquidaties te kunnen beginnen.