AMSTERDAM - Hillary Clinton heeft groot ingezet op de voorverkiezingen die dinsdag in Texas, Ohio, Vermont en Rhode Island worden gehouden.

Ze moet volgens haar man, ex-president Bill Clinton, in Texas en Ohio winnen om de zegereeks van Barack Obama te doorbreken en in de race voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij te blijven. Zelf leek Clinton er dinsdag op te zinspelen dat winst in Ohio voor haar voldoende is om de strijd voort te zetten.

Super Tuesday

Obama wist sinds de voorverkiezingen op 'Super Tuesday', 5 februari, in elf staten op rij te winnen. Clinton concentreerde zich in haar campagne op Texas en Ohio en heeft in de aanloop naar de voorverkiezingen van dinsdag haar aanvallen op Obama verscherpt.

Winst

De voormalige first lady staat volgens de peilingen nog op winst in Ohio, maar in Texas heeft ze een enorme voorsprong verloren en staan de kandidaten in de peilingen nu zo goed als gelijk.

In totaal kunnen de kandidaten dinsdag 370 gedelegeerden uit de vier staten achter zich krijgen. Clinton zou meer kans maken in Rhode Island, maar Obama staat voor in Vermont.

Obama

Clintons aanvallen op Obama betreffen voornamelijk zijn veronderstelde gebrek aan ervaring op het gebied van de nationale veiligheid en buitenlandse politiek. Clinton laat zich in een reclamespotje voorstaan als de aangewezen persoon die 's nachts de telefoon opneemt, mocht zich een nationaal noodgeval aandienen.

Obama vroeg zich bij een campagnebijeenkomst in Ohio hardop af welke ervaring in buitenlandse politiek Clinton dan wel had. Op zijn beurt bekritiseerde Obama Clinton, omdat zij in 2002 een geheim rapport over de wapensterkte van Irak niet had gelezen en voor de oorlog stemde.

"Toen de belangrijkste beslissing van onze generatie over buitenlandse politiek gemaakt moest worden -de beslissing om Irak binnen te vallen- zat senator Clinton ernaast", zei Obama tegen zijn publiek in Westerville in Ohio.

Westerville

Ook Clinton was naar Westerville getrokken, waar ze aanhangers oplossingen voor de economische problemen van de deelstaat beloofde. "Voor sommigen gaan deze verkiezingen om gevoel en om toespraken. Daar gaat het mij niet om. Het gaat om oplossingen", zei Clinton. Al eerder schamperde zij dat Obama niet veel meer te bieden had dan zijn welbespraaktheid.

John McCain

Bij de Republikeinen ziet het er naar uit dat John McCain dinsdag de steun van de meer dan 250 gedelegeerden uit de vier de staten gaat winnen. Om de Republikeinse nominatie te krijgen is de steun van 1191 gedelegeerden vereist. De voorsprong van McCain op Mike Huckabee is nu al aanzienlijk: 1014 tegen 257.

Nu McCains kandidatuur slechts een kwestie van tijd lijkt, wordt de druk op het Democratische kamp opgevoerd om de negatiever wordende voorverkiezingen te beëindigen. Als Obama en Clinton elkaar op de huidige manier blijven afkraken, zou dat de kansen van de partij bij de presidentsverkiezingen in november kunnen schaden.

Campagne

De campagnemedewerkers van Clinton lieten de afgelopen dagen doorschemeren dat ze zich niet terug zullen trekken tenzij Obama dinsdag in alle vier de staten een meerderheid achter zich krijgt. Zo niet, dan gaat Clinton in ieder geval door met haar campagne tot de volgende grote staat, Pennsylvania, op 22 april mag stemmen.

Tactiek

Bill Richardson, die zich eerder uit de Democratische voorverkiezingen terugtrok, is het niet met die tactiek eens. "Wie na dinsdag de meeste gedelegeerden en een duidelijke voorsprong heeft, moet de kandidaat worden", zei Richardson, die waarschuwde voor een 'zeer sterke McCain', zondag op de televisiezender CBS.

Kansen

Clinton verwierp zondagavond suggesties dat de voortdurende Democratische tweestrijd de kansen van de partij in november zouden verminderen. Stevige voorverkiezingen horen bij de Amerikaanse politiek en in november zullen de Democraten weer verenigd zijn en winnen, zei Clinton.

Voor de Democratische kandidatuur is de steun van minimaal 2025 gedelegeerden vereist. Obama heeft er nu 1385 achter zich; Clinton weet zich gesteund door 1276 gedelegeerden.