BOGOTA - Ecuador heeft maandag alle diplomatieke banden met buurland Colombia verbroken. Dat heeft het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

De spanningen tussen beide landen liepen op nadat het Colombiaanse leger zaterdag rebellen van de Colombiaanse FARC-beweging op Ecuadoriaans grondgebied had bestreden. Daarbij kwam onder anderen de tweede man van de FARC, Raúl Reyes, om.

Op maandag had Ecuador al zijn ambassadeur uit Bogotá teruggeroepen en de Colombiaanse ambassadeur in Quito het land uitgezet. Verder stuurde Ecuador extra militairen naar de grens met Colombia.

Handelsbetrekkingen

Het verbreken van de diplomatieke relaties heeft geen gevolgen voor de handelsbetrekkingen tussen beide landen, aldus een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ecuador verwerpt Colombiaanse beschuldigingen dat het land de leden van de FARC behandelde als 'gasten' en de marxistische rebellen militaire en politieke steun gaf. Daarmee wil Bogota alleen maar de aandacht afleiden van de schending van de Ecuadoriaanse soevereiniteit, aldus Quito.