NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft maandag nieuwe sancties opgelegd aan Iran. De maatregelen zijn bedoeld om Teheran ertoe te bewegen zijn programma van productie van nucleaire brandstof op te schorten.

Iran zegt dat het om vreedzaam gebruik van kernenergie gaat, maar het Westen vreest dat het islamitische bewind in Teheran een atoombom wil bouwen.

Veertien van de vijftien leden van de raad stemden voor de resolutie, die was ingediend door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Indonesië, het land waar de meeste moslims wonen, onthield zich van stemming.

Beperkingen

De nieuwe sancties voorzien in reisbeperkingen voor medewerkers van het Iraanse atoomprogramma. Ook komen er beperkingen voor de handel in goederen die ook militair kunnen worden gebruikt.

Er komt meer toezicht op de buitenlandse handel van Iran, en Iraanse bankrekeningen in het buitenland kunnen worden bevroren. Teheran had tevoren al gewaarschuwd dat nieuwe sancties de betrekkingen met het Westen alleen maar ingewikkelder zullen maken.