MOSKOU - Verschillende Europese leiders hebben de Russische president Dmitri Medvedev gefeliciteerd met zijn nieuwe positie, maar zij benadrukten dat de mensenrechtensituatie in Rusland moet verbeteren.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel liet zich daarnaast kritisch uit over de onregelmatigheden in de aanloop naar de stembusgang in Rusland.

Haar woordvoerder wees erop dat de internationale waarnemers bij de verkiezingen niet konden werken zoals ze eigenlijk wilden.

Brown

De Britse regeringsleider Gordon Brown liet via zijn woordvoerder weten dat Londen een nieuwe Russische regering zal beoordelen op basis van haar handelen.

Verder sprak Brown de hoop uit op een verbetering van de relatie tussen Groot-Brittannië en Rusland.

Litvinenko

Tussen de beide landen is sprake van een diplomatieke verwijdering, sinds Rusland heeft geweigerd Andrej Loegovoj uit te leveren. Hij wordt ervan verdacht de Russische spion Alexander Litvinenko in 2006 in Londen te hebben vergiftigd met het radioactieve polonium.

Barroso

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei vertrouwen te hebben in "verdere versteviging en ontwikkeling" van de banden tussen Rusland en de EU onder Medvedev.

Maar ook de EU benadrukte dat gesprekken over mensenrechten en andere gevoelige thema's met Rusland doorgaan.

Bush

Een woordvoerder van de Amerikaanse president George Bush liet geen kritische noot horen, maar stelde dat het in het belang van Moskou en Washington is samen te werken op het gebied van onder meer terreurbestrijding en maatregelen tegen grensoverschrijdende criminaliteit.

Volgens een waarnemersmissie van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa (PACE) zijn de presidentsverkiezingen niet eerlijk verlopen. De winst voor Medvedev stond voorafgaand aan de verkiezingen al vast.

Gecontroleerde media

Tegenstanders kregen nauwelijks of geen toegang tot de door de staat gecontroleerde media. Verkiezingsbijeenkomsten van de oppositie werden verboden of verstoord. Miljoenen ambtenaren moesten stemmen op Medvedev, sommigen op straffe van het verliezen van hun baan.

"De schendingen zijn dezelfde als in december", aldus de directeur van de Russische waarnemerorganisatie Golos, verwijzend naar de parlementsverkiezingen. Toen liet de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weten dat de stembusgang niet aan de internationale normen had voldaan.

Demonstratie

Enkele tientallen oppositieleden gingen maandag de straat op om te demonstreren tegen de overwinning van Medvedev. Betogers riepen leuzen als: "De verkiezingen zijn een farce!" Agenten grepen hardhandig in toen demonstranten spandoeken tevoorschijn wilden halen en pakten enkelen op.

Medvedev kreeg zondag 70,23 procent van de stemmen. De 42-jarige Medvedev zet na zijn installatie als staatshoofd het beleid van voorganger Vladimir Poetin, die premier wordt, voort.