ORANJESTAD - Aruba is een doorvoerhaven voor heroïne en in mindere mate van cocaïne. Drugsgebruik op het eiland, ook onder toeristen, blijft een punt van zorg.

Dat staat in een rapport dat The International Narcotics Strategy Report (INSCR) vrijdag aan het Amerikaanse Congres in Amerika heeft aangeboden. Het rapport over het jaar 2007 is maandag openbaar gemaakt.

Cruiseschepen

De drugs zouden vanaf het eiland verder worden vervoerd via cruiseschepen die Aruba aandoen en de dagelijkse vluchten vanaf het eiland naar Amerika en Europa.

Volgens het rapport is Aruba interessant voor smokkelaars door de 'goede infrastructuur, uitstekende vliegverbindingen en relatief lichte straffen voor drugshandel in relatief goede omstandigheden'.

Het rapport meldt dat Aruba weliswaar weinig criminaliteit kent, maar dat uit criminaliteitsonderzoek in 2007 blijkt dat 'prominent drug traffickers' op het eiland zijn gevestigd.

Het Openbaar Ministerie op Aruba "begrijpt niet" waarop de VS hun conclusie over Aruba baseren. Volgens hoofdofficier Hans Mos was er vorig jaar op het eiland één vangst van dertien kilo heroïne.

Dalende trend

"Dat is geen grote hoeveelheid. Per saldo is er sprake van een dalende trend, in 2000 werd er 78 kilo onderschept. Zowel in heroïne als in cocaïne en xtc wordt aanzienlijk minder gehandeld door het strengere toezicht, waaronder de honderdprocentcontroles in Nederland."