TOKIO/DEN HAAG - Nederland gaat uitzoeken wat er maandag precies is gebeurd tijdens de actie van de organisatie Sea Shepherd tegen de walvisvaart. Mocht blijken dat er sprake is van een strafbaar feit, dan zal Nederland vervolgstappen ondernemen en een strafrechtelijk onderzoek starten. Het is echter te vroeg om conclusies te trekken over het incident.

Dat heeft de Nederlandse ambassadeur maandag tegen het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Japan

Japan riep de Nederlandse ambassadeur en zijn Australische collega op het matje na de actie. Volgens Japan raakten drie opvarenden van een Japanse walvisvaarder gewond door een bijtend zuur waarmee de milieugroep de walvisvaarder urenlang had bestookt.

Sea Shepherd voert actie met het schip Steve Irwin, dat in Australië zijn thuishaven heeft en in Nederland is geregistreerd. Daardoor is Nederlandse wetgeving van toepassing.

Maatregelen

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij de Nederlandse en de Australische ambassadeur op aan maatregelen te nemen om nieuw geweld te voorkomen.

Nederland heeft daarover geen afspraken gemaakt. De ambassadeur heeft kennisgenomen van de zorgen van Japan, liet een woordvoerster van Buitenlandse Zaken weten.

Zorgen

In tegenstelling tot de Australische regering heeft Nederland de actie nog niet openlijk veroordeeld, maar wel zijn zorgen geuit. De ambassadeur heeft laten weten dat Nederland hecht aan de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie, "ook op volle zee".

Maar dat dient wel altijd binnen de grenzen van het toelaatbare te gebeuren. De veiligheid van mensen en milieu staat voorop, luidde de boodschap.

Watson

Sea Shephard-voorman Paul Watson noemde de actie van maandag een "niet-gewelddadige chemische oorlogvoering". De gebruikte stof was volgens hem ongevaarlijk en zou feitelijk niet meer zijn geweest dan een soort verrotte boter die stank en gladheid aan dek veroorzaakte.

Organisatie

Sea Shepherd Conservation Society is een Amerikaanse vrijwilligersorganisatie die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van walvissen, zeehonden, dolfijnen en al het andere leven in zee.