UTRECHT - Van Dale heeft een woordenboek Nederlands op de markt gebracht dat speciaal is bedoeld voor vmbo'ers en mbo'ers.

Dit nieuwe woordenboek sluit aan bij het kennis- en taalniveau van vmbo-leerlingen en mbo-studenten, aldus de uitgever maandag.

Begrijpelijke taal

"De manier van uitleggen, de voorbeeldzinnen, de vormgeving en de tekeningen zijn precies passend voor deze gebruikers." De definities in het Van Dale (v)mbo-woordenboek zijn kort en bevatten geen moeilijke woorden en afkortingen. Bovendien zijn ze in begrijpelijke taal geschreven.

Schooltaal

Naast de belangrijkste woorden en uitdrukkingen uit het Nederlands komt in het boek ook schooltaal aan bod, zoals 'toetsen', 'slagen' en 'werkstuk'.

Van Dale zegt dat de bruikbaarheid wordt vergroot door 650 tekeningen die de betekenis van een woord verduidelijken. "Voor meer leescomfort" is in het boek een groter lettertype gebruikt.

Lidwoord

De uitgeverij heeft het lidwoord (de, het en een) opgenomen vóór het trefwoord om studenten en leerlingen in het vmbo en mbo een handje te helpen met hun lessen Nederlands. En als iemand zoekt op 'gehad', verwijst het woordenboek hem naar 'hebben' en bij 'vonden' staat een verwijzing naar 'vinden'.

"Hierdoor kunnen meer woorden gevonden worden en leert de student de juiste werkwoorden bij de vervoegingen goed te vinden."