PEKING/TAIPEI/HONGKONG - Het aantal gevallen van SARS in de volksrepubliek China is gestegen tot boven de 5000. Peking meldde maandag officieel tachtig nieuwe gevallen van de longziekte. Nog eens vijftien mensen zijn aan de ziekte overleden, zo is door de autoriteiten in Peking en Hongkong bekendgemaakt.

In Taiwan zijn er volgens de autoriteiten maandag 23 gevallen bijgekomen en zijn maandag zes patiënten die aan de longziekte lijden, overleden. De stijging is tragisch maar wordt met name in Hongkong toch met enige opluchting begroet. Daar waren vijf nieuwe gevallen en drie patiënten die overleden, terwijl er zeven patiënten genezen naar huis konden.

Het aantal nieuwe gevallen lag in Hongkong voor de negende achtereenvolgende dag onder de tien. De autoriteiten hopen dat het aantal nieuwe gevallen binnenkort onder de vijf komt te liggen. Indien dat drie dagen achter elkaar het geval is, dan zal de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de waarschuwing tegen reizen naar Hongkong waarschijnlijk intrekken.

SARS is in maart opgedoken in Hongkong en zuidelijk China en heeft zich daarvandaan via reizigers verspreid. Volgens de Nederlandse WHO-deskundige Bekedam, momenteel werkzaam in China, is er nog altijd het gevaar van een grootschalige verdere verspreiding van SARS op het Chinese platteland.

WHO-experts pogen in verscheidene zuidelijke Chinese provincies al een beter alarmsysteem op poten te zetten. Daardoor moet sneller duidelijk worden wanneer en waar er nieuwe SARS-haarden opdoemen.

De gezondheidszorg op het Chinese platteland is weinig indrukwekkend. De WHO heeft er bij de Chinese staatsleiding dan ook op aangedrongen dat lokale hospitaals in (potentiële) SARS-gebieden beter uitgerust moeten worden.