ROERMOND - De rechtbank in Roermond heeft maandag een 31-jarige messentrekker uit die plaats veroordeeld tot een celstraf van acht maanden waarvan vier voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden drie jaar cel geëist, waarvan 21 maanden voorwaardelijk.

Ilhami Y.

De man, Ilhami Y., heeft op 10 januari vijf agenten in een politiebureau in Roermond met een mes bedreigd. Hij probeerde op de agenten in te steken.

Op het moment dat een van de bedreigde agenten met zijn pistool gericht op het hart van de verdachte wilde schieten, overmeesterden andere agenten de aanvaller.

Rechtbank

De rechtbank achtte in tegenstelling tot het OM poging tot doodslag op een van de agenten niet bewezen. Ook de poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel tegen deze agent staat voor de rechtbank niet vast.

De rechtbank concludeerde, dat de man vier agenten met een stanleymes heeft bedreigd. De rechtbank tilt zwaar aan het bedreigen van politieagenten, en hield daarmee rekening in de strafmaat.

Advocaat

De advocaat van Y. pleitte voor strafvermindering vanwege de mediapubliciteit rond deze zaak ('Trial by media'). Daartoe zag de rechtbank geen aanleiding.

Commotie

Het incident leidde tot veel commotie en zelfs Kamervragen, omdat de man daags na het incident alweer werd vrijgelaten door de rechter-commissaris.