TOKIO - Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur maandag samen met zijn Australische collega op het matje geroepen na een actie van de organisatie Sea Shepherd tegen de walvisvaart.

De Nederlandse ambassadeur zei tijdens de ontmoeting dat Nederland gaat uitzoeken wat er precies gebeurd is tijdens de actie van Sea Shepherd. Ook zei hij dat het nog te vroeg was om al conlcusies te trekken uit het incident.

Sea Shepherd voert actie met het schip Steve Irwin dat in Nederland is geregistreerd en in Australië zijn thuishaven heeft.

Volgens Japan raakten drie opvarenden van een Japanse walvisvaarder maandag gewond door een bijtend zuur waarmee leden van de radicale milieugroep Sea Shepherd het Japanse schip een uur lang bestookten.

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken drong er vervolgens op aan bij de Nederlandse en Australische ambassadeur maatregelen te nemen om nieuw geweld te voorkomen.

Oorlogvoering

Sea Shephard-voorman Paul Watson noemde de actie van maandag een "niet-gewelddadige chemische oorlogvoering''. De gebruikte stof is volgens hem ongevaarlijk en zou feitelijk niet meer zijn dan een soort verrotte boter die voor stank en gladheid aan dek zorgt.

De Australische regering veroordeelde de actie van Sea Shepherd. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Stephan Smith riep Japan en Sea Shepherd op tot kalmte.

Sea Shepherd Conservation Society is een Amerikaanse vrijwilligersorganisatie die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van walvissen, zeehonden, dolfijnen en al het andere leven in zee.