LONDEN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier Gordon Brown hebben Dmitri Medvedev maandag gefeliciteerd met diens zege in de presidentsverkiezingen van zondag. Merkel liet wel een kritische noot horen.

Merkel betreurt de onregelmatigheden in de aanloop naar de stembusgang. Haar woordvoerder wees erop dat de internationale waarnemers bij de verkiezingen niet konden werken zoals ze eigenlijk wilden.

Ondanks de kanttekeningen wil Merkel Medvedev snel ontmoeten. De woordvoerder van de bondskanselier zei dat ze hem wil helpen bij het verbeteren van de mensenrechtensituatie in Rusland.

Hoop

De Britse regeringsleider Brown liet via zijn woordvoerder weten dat Londen een nieuwe Russische regering zal beoordelen op basis van haar handelen. Verder sprak Brown de hoop uit op een verbetering van de relatie tussen Groot-Brittannië en Rusland.

Tussen Rusland en Groot-Brittannië is sprake van een diplomatieke verwijdering sinds Rusland heeft geweigerd Andrej Loegovoj uit te leveren. Loegovoj wordt ervan verdacht de Russische spion Alexander Litvinenko in 2006 in Londen te hebben vergiftigd met het radioactieve polonium.