GRONINGEN - Justitie heeft maandag voor de rechtbank in Groningen een boete van 12.000 euro geëist van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor het illegale vervoer van uranium.

De onderwijsinstelling zou in 2003 kilo's radioactief materiaal geïmporteerd hebben vanuit Engeland. Het verarmd uranium, bedoeld voor onderzoek, ging vervolgens naar een verwerkingsbedrijf in Bunschoten, dat ook niet beschikte over de juiste papieren.

Voorzitter Simon Kuipers van het College van Bestuur van de RUG erkende maandag voor de rechtbank dat er fouten zijn gemaakt bij het vervoer.

"De universiteit heeft wel een vervoersvergunning voor radioactief materiaal, maar niet voor splijtstof", aldus Kuipers.

KLM

Jarenlang werd het verarmd uranium verkregen via de KLM, die het gebruikt als ballast voor vliegtuigen, en verwerkt door ECN in Petten. In 2004 echter moest de universiteit op zoek naar een nieuwe leverancier en verwerkingsbedrijf. Via kennisorganisatie TNO en het ministerie van Defensie werd de RUG in contact gebracht met verwerkingsbedrijf Highways International in Bunschoten.

"De eigenaar van dat bedrijf liet ons weten dat hij het wel kon verwerken maar niet leveren", verklaarde Kuipers. "Hij bracht ons in contact met Urenco in Engeland."

Volgens het Openbaar Ministerie is het materiaal vervolgens illegaal ingevoerd naar Nederland en daarna door de universiteit zonder vergunning vervoerd naar het verwerkingsbedrijf in Bunschoten. Voor het materiaal kon worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, moest het eerst worden behandeld. Highways International beschikte echter ook niet over de juiste papieren.