MOSKOU - De door Dmitri Medvedev gewonnen Russische presidentsverkiezingen zijn niet eerlijk verlopen. Dat heeft Andreas Gross, het hoofd van een waarnemersmissie van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa (PACE) maandag gezegd.

In een verklaring wees de waarnemersmissie erop dat niet alle kandidaten voor het presidentschap dezelfde mogelijkheden hadden. Zo zouden niet alle kandidaten een gelijke toegang tot de media hebben.

Het Tweede Kamerlid van de VVD Han ten Broeke, op dit moment in Rusland als verkiezingswaarnemer namens de Raad van Europa, noemde de stembusgang een referendum over de huidige president Vladimir Poetin, dat door Poetin is gewonnen.

Jammer

"Op zichzelf is die uitslag in overeenstemming met de wil van een grote Russische meerderheid", stelt Ten Broeke. "Maar hun leider durfde het niet aan hen daarvoor een echte vrije en eerlijke verkiezing te bieden. Dat is jammer en het valt te hopen dat Medvedev zich aan zijn eigen oproep voor een vrijere pers zal houden."

Karien van Gennip, Tweede Kamerlid van het CDA, vindt het teleurstellend dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Zij vraagt zich ook af of de uitslag wel in overeenstemming was met de wil van het volk.

"Dat kan je niet weten als niet alle presidentskandidaten die hadden willen meedoen, zoals Garri Kasparov, mochten meedoen. En als degenen die wel mochten meedoen geen gelijke toegang tot de media hadden."

Fout

Ten Broeke zou het een enorme fout vinden als het Westen Rusland zou negeren of isoleren. "De Russen profileren zich met enorm veel zelfbewustzijn en dat verdient eenzelfde soort bewustzijn vanuit Europa. Daar hoort ook de stevige kritiek en onze aanwezigheid hier bij de verkiezingen bij."