ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft André de V. maandag vrijgesproken van brandstichting. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar celstraf geëist. De 35-jarige De V. zou brand hebben gesticht op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede op 13 mei 2000 met de vuurwerkramp tot gevolg.

De rechtbank in Almelo veroordeelde De V. vorig jaar nog tot vijftien jaar cel. Het hof vernietigde dit vonnis. Het oordeelde dat alles wat De V. heeft verklaard over zijn eventuele betrokkenheid bij de ramp, dat deed in gesprekken met medegedetineerden en een uncercover-agent in het huis van bewaring. Het hof vindt dat De V. niet kan worden veroordeeld op basis van die 'onsamenhangende' verklaringen. Tijdens politieverhoren heeft hij altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben. De V. en zijn raadsman A. Moszkowicz waren niet aanwezig bij de uitspraak.

Blij

André de V. is een blij man na zijnvrijspraak, zo zei zijn raadsman A. Moszkowicz maandagavond, maar"tegelijkertijd is hij helemaal kapot". Of de man, die ruim tweejaar heeft vastgezeten in verband met de brandstichting op hetterrein van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, eenschadeclaim gaat indienen, weet Moszkowicz nog niet. "Hij vindtdie vraag op dit moment niet interessant. De V. wil vooral graagdat de dader wordt gevonden.''

Het hof in Arnhem heeft de twee directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks maandag veroordeeld tot een jaar celstraf. Volgens het hof hebben Rudi Bakker en Willie Pater zich schuldig gemaakt aan het overtreden van milieuvoorschriften, illegale handel in vuurwerk en brand en ontploffing door schuld met de dood tot gevolg.

Niet opnieuw in de gevangenis

Het Openbaar Ministerie had tegen Bakker dertig maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist. Pater hoorde twee jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Almelo veroordeelde ze vorig jaar tot een half jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Omdat ze al enkele maanden in voorlopige hechtenis hadden gezeten, hoefden ze niet opnieuw de gevangenis in.

Het bedrijf van Bakker en Pater ging op 13 mei 2000 de lucht in. De vuurwerkexplosies kostten 22 mensen het leven en honderden mensen raakten gewond. De woonwijk Roombeek werd compleet verwoest.