MOSKOU - Dmitri Medvedev kon de winst niet ontgaan. Al sinds vertrekkend president Vladimir Poetin hem in december voordroeg als opvolger heeft een uitgekiende mediastrategie Medvedevs populariteit tot ongekende hoogten gestuwd.

De 42-jarige Medvedev zal wel een duo moeten vormen met de machtige Poetin, die premier wordt. De overeenkomsten tussen de levenslopen van Medvedev en Poetin zijn groot.

Beiden studeerden rechten in Sint Petersburg en werkten voor de eerste burgemeester van de stad, Anatoli Sobtsjak. In 1999 verhuisden zowel Poetin als Medvedev naar het Kremlin.

Verschil

Het belangrijkste verschil tussen beiden is dat Poetin wel en Medvedev niet heeft gediend bij de KGB, de voorloper van de veiligheidsdienst FSB. Terwijl Poetin carrière maakte in de krochten van de geheime dienst, doceerde Medvedev rechten aan de universiteit van Sint Petersburg en werkte hij later als jurist bij een papierfabriek.

Medvedev moest nimmer iets hebben van corruptie. Een oud-collega van de fabriek herinnert zich: "Hij weigerde smeergeld te betalen, zelfs toen hij een grote zaak verloor voor het bedrijf, omdat hij de rechter niet wilde omkopen."

Loyaal

De afgelopen jaren was Medvedev loyaal aan Poetin. Een 'weldenkend bestuurder' en een 'technocraat' zijn veelvoorkomende karakteriseringen van de man die zijn academische loopbaan in 1999 verruilde voor een functie als vicevoorzitter van de presidentiële staf.

Tot 2003 diende Medvedev ook in de raad van commissarissen van het machtige staatsgasbedrijf Gazprom, enkele jaren als voorzitter. Vier jaar na zijn aankomst in Moskou kreeg Medvedev het helemaal voor het zeggen als chef van de presidentiële staf, een uiterst machtige positie vlak bij het staatshoofd.

Deze stafchef heeft invloed op zaken die uiteenlopen van het formuleren van wetsvoorstellen en het adviseren van de president tot het samenstellen van de agenda van het staatshoofd en benoemingen van medewerkers.

Plaatsvervanger

In 2005 werd Medvedev benoemd als een van de eerste plaatsvervangers van de premier, waarmee hij voor het eerst lid werd van de regering.

Met een zorgvuldige mediastrategie werd Medvedev in deze positie ook steeds vaker naar voren geschoven als woordvoerder van de regering en de president. De speculaties over zijn status als kroonprins begonnen in die tijd.

Jeugdliefde

De 42-jarige Deep Purple-fan Medvedev trouwde met zijn jeugdliefde Svetlana en samen hebben ze een zoon. Vrienden en bekenden noemen hem intelligent en recht door zee. Maar of hij net als de 55-jarige Poetin aanvoelt wat het Kremlin wil, dat zal de tijd moeten leren, aldus een oud-collega.