SOTSJI - De verkiezingen zijn bijna voorbij in de Russische stad Sotsji aan de Zwarte Zee. De bussen zitten propvol en niet alleen vanwege het gratis openbaar vervoer op de dag van de verkiezingen. In de bus hangt een verkiezingsposter die mensen oproept om te stemmen 'voor de toekomst van jou en van Rusland'.

Tijdens de spits, gemiddeld van een uur of drie tot een uur of negen 's avonds is het altijd dringen geblazen op de twee- en vierbaansweg die naar en door de uitgestrekte stad leidt. "Ik ben al wezen stemmen", zegt een oudere man die al bijna drie uur in de bus zit voor een rit van nog geen veertig kilometer.

"Anders had ik het niet meer gehaald", zegt hij terwijl hij zijn lege jerrycans nog eens verschuift. De jonge vrouw die tegenover hem zit heeft al vroeg in de ochtend gestemd. "Voor Medvedev, want dat is het beste voor de toekomst van mijn land."

Achter haar staan vier tieners tegen elkaar aan gedrukt, ondertussen druk bezig met hun mobiele telefoons. "Natuurlijk hebben we niet gestemd", lachen ze. Ze zijn op weg naar de concerten die op de verschillende pleinen in de stad worden georganiseerd vanwege de verkiezingen en die direct na sluiting van de stembureau's om acht uur beginnen.

Spandoeken

Langzaam kruipt het verkeer langs de helverlichte palmbomen over de weg die door Sotsji leidt. Enorme spandoeken met 'Gateway to the future' verwelkomen het binnenkomend verkeer. Aan de rechterkant van de weg ligt het voormalige zomerverblijf van Stalin. Inmiddels is het statige gebouw met lange brede trap naar de ingang in gebruik als hotel en kuuroord.

Ook president Vladimir Poetin, die na de beëdiging van de zondag gekozen Dmitri Medvedev premier wordt, heeft zijn zomerverblijf in Sotsji, al ligt het in de bergen en is het alleen bereikbaar per helikopter.

Hoe meer het centrum nadert, hoe groter de huizen en hoe meer hotels. Sotsji was eeuwenlang al de zomerbestemming van veel Russen, inmiddels is het populair bij de elite en de hogere middenklasse. " Als je hier een huis hebt, ben je rijk" zegt de man met de jerrycans, "Maar als je hier grond hebt dan ben je miljonair."

Grondprijzen

De grondprijzen liggen per vierkante meter inmiddels hoger dan in het peperdure Moskou. En de prijzen zullen de komende jaren alleen nog maar stijgen, omdat Sotsji de Olympische Winterspelen van 2014 organiseert wat het aantrekkelijk voor investeerders maakt.

Poetin heeft onder meer beloofd om de infrastructuur aan te pakken en dat lijkt hard nodig. De concerten in de stad zijn al lang en breed begonnen, maar de bus is nog steeds niet op de plaats van bestemming. De Russen blijven er gelaten onder.

De vier jongeren stappen midden op de weg uit om lopend naar het concert te gaan. In de verte klinkt al muziek en twee lasers geven aan waar ze moeten zijn. Meer mensen volgen hun voorbeeld en vervolgen hun weg te voet op weg naar hun bestemming.