MOSKOU - De Russen hebben zondag een opvolger gekozen voor president Vladimir Poetin. De winnaar stond dankzij uitgekiende strategieën van het Kremlin al vast: vicepremier Dmitri Medvedev van de partij Verenigd Rusland.

De 42-jarige beschermeling van Poetin won met overmacht. Na het tellen van de helft van de stemmen staat hij op 70,23 procent. Dat maakte de Centrale Kiescommissie maandag bekend nadat 90 procent van de stemmen was geteld.

Het Kremlin riep Medvedev al direct na de eerste voorlopige uitslag uit tot winnaar.

Zjoeganov

De enige andere kandidaat van betekenis bleek de communist Gennadi Zjoeganov, die 17,76 procent van de stemmen behaalde. Van de circa 109 miljoen stemgerechtigden bracht 69,65 procent zijn stem uit volgens de officiële cijfers.

Zjoeganov wil naar de rechter stappen vanwege vermeende fraude bij de Russische presidentsverkiezingen. De verliezend presidentskandidaat zei op een persconferentie bewijzen in handen te hebben van verkiezingsfraude.

Premier

Medvedev was persoonlijk uitgekozen door Poetin, die zijn functie na twee termijnen moest neerleggen. Poetin wil na zijn aftreden in mei onder Medvedev als premier verder regeren.

Kritische waarnemers en de oppositie plaatsten dan ook hun vraagtekens bij het democratische gehalte van de presidentsverkiezingen. "Verkiezingen zonder keuze", aldus een van de weinige internationale waarnemers van de Raad van Europa.

Gehinderd

De Russische organisatie van waarnemers Golos meldde zondag dat medewerkers zijn gehinderd bij hun werkzaamheden. Waarnemers mochten op meerdere plaatsen niet in de stembureaus.

Ook kwam het voor dat autoriteiten de reglementen versoepelden zodat kiezers hun stem meerdere malen konden uitbrengen. Volgens oppositiegroeperingen probeerden de autoriteiten de opkomst van kiezers op te voeren om de legitimiteit van de uitslag te vergroten.

"De schendingen zijn hetzelfde als in december", aldus Golos-directeur Lilija Sjibanova, verwijzend naar de parlementsverkiezingen.

Toen liet de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weten dat de stembusgang niet aan de internationale normen had voldaan. De OVSE boycotte deze keer de verkiezingen helemaal wegens beperkingen voor haar waarnemers.

Politie

Tijdens een onaangekondigde oppositiebijeenkomst zondag in het centrum van de Russische hoofdstad Moskou pakte de politie vier jongeren op van de jeugdbeweging Verdediging, die niets moet weten van president Poetin. Zij zijn opgepakt omdat ze folders uitdeelden aan voorbijgangers, meldde het Russische persbureau Interfax.

Volgens een woordvoerder van de oppositiebeweging Een Ander Rusland namen de jongeren deel aan een bijeenkomst in de buurt van het Rode Plein. Ook Garry Kasparov, leider van diezelfde oppositiebeweging, was aanwezig.

Volgens de plaatselijke radio werd de schaakgrootmeester de toegang tot het Rode Plein ontzegd. Als kritiek op de verkiezingen droeg hij een tas bij zich met het opschrift: Ik doe niet mee aan deze farce.

Stemming

De stembusgang van Medvedev, die zondagochtend zijn stem uitbracht in Moskou, was te zien op de Russische staatstelevisie. "Ik ben in een goede stemming. De lente is gekomen.

Ook als het zou regenen, zou dat niet erg zijn. Het nieuwe seizoen is aangebroken", aldus Medvedev. Niet veel later begon het hevig te sneeuwen in de Russische hoofdstad.

Ook elders in het land sneeuwde het. De Russische krant Russia Today meldde dat 248 mensen op het schiereiland Kamtsjatka niet konden gaan stemmen, omdat ze ingesneeuwd waren.