EREVAN - Zeker acht personen zijn in de nacht van zaterdag op zondag in de Armeense hoofdstad Erevan om het leven gekomen tijdens politieke protesten.

Bij de gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie raakten ruim dertig agenten gewond, meldden politiebronnen. De betogers betwistten de uitkomst van de recente presidentsverkiezingen.

President Robert Kotsjarian dreigde zaterdagavond na een dag vol confrontaties de strijdkrachten in te zetten om orde en rust te herstellen. Het aftredende staatshoofd stelde dat demonstranten wapens hadden gebruikt tegen onbewapende agenten. Hij kondigde tot 20 maart de noodtoestand af.

Huiswaarts

Daarop riep oppositieleider Levon Ter-Petrossian zijn aanhangers op huiswaarts te keren. De ex-president, die zelf onder huisarrest was geplaatst, zei slachtoffers te willen voorkomen.

Zijn verklaring werd aan de menigte op het Vrijheidsplein voorgelezen. "Ik wil niet dat er slachtoffers vallen bij gevechten tussen demonstranten en politie. Daarom vraag ik jullie naar huis te gaan".

Tientallen activisten luisterden echter niet en staken in het centrum lege politiewagens in brand. Zij scholden de oppositieleider voor verrader uit.

Uitslag

In het centrum van Erevan wordt al anderhalve week geprotesteerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 19 februari. Kotsjarians partijgenoot, huidig premier Serzh Sarkisian, won met een absolute meerderheid. Volgens de oppositie is er gefraudeerd.

Duizenden activisten bivakkeerden en demonstreerden op het Vrijheidsplein om hun eis voor annulering van de stembusronde kracht bij te zetten. Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voldeed de stembusgang in de ex-Sovjetrepubliek grotendeels aan internationale eisen.

Bezorgdheid

De Europese Unie uitte zaterdag haar bezorgdheid over de situatie in Armenië. De Unie riep de Armeense autoriteiten op gevangen genomen demonstranten vrij te laten.