ROERMOND - Aannemer VolkerWessels en Rijkswaterstaat hebben zaterdag en zondag enkele defecten en storingen in het veiligheidssysteem van de Roertunnel in Roermond opgespoord en hersteld. Dat zei directeur Wegen en Verkeer Aad Wilmink van Rijkswaterstaat zondag.

Zo is de gevoeligheid van de filedetectie beter afgesteld. Ook werd de bedrading van de tunnelverlichting verbeterd, net als de camerasignalering in de tunnel.

Verder hadden de verkeerslichten voor de tunnelmonden 's ochtends altijd last van een spanningsdip. Daar zijn nu speciale accu's bij geplaatst. Ook zijn de stoplichten wat lager gehangen, zodat ze beter zichtbaar zijn voor de automobilisten.

Ventilatoren

De grote ventilatoren voor de noordelijke tunnelmond in Swalmen zijn na klachten over geluidsoverlast uitgezet. In plaats daarvan is de ventilatie in het midden van de Swalmtunnel ingeschakeld. Buurtbewoners konden 's nachts niet slapen van de herrie door de ventilatoren.

Rijkswaterstaat gaat ook een oplossing verzinnen voor de lekkages in de Roertunnel. "Deze tunnel is niet ontworpen voor zware waterdruk", zei Wilmink. "Als de waterdruk te hoog wordt, lekt die. Maar dat kan verholpen worden, ook zonder nieuwe damwanden in de grond te heien".

Vrachtwagen

Rijkswaterstaat gaat de komende weken ook de hoogtedetectie verplaatsen. Die sluit de tunnel af wanneer een te hoge vrachtwagen nadert.

Dat gebeurde de afgelopen twee weken tien keer. De detectie wordt nu nog voor de meest nabijgelegen afrit geplaatst, zodat vrachtwagens tijdig kunnen afbuigen.

Veiligheidssystemen

De komende maanden wordt hard gewerkt aan de aanleg van nog eens twintig veiligheidssystemen, naast de huidige 32. Zo worden er pijpen aangelegd voor het mistwatersysteem en het drukluchtschuimsysteem.

Als die klaar zijn, is de tunnel een zogenoemde categorie nultunnel en mogen alle gevaarlijke stoffen door de tunnel vervoerd worden.

Afsluitingen

De afgelopen twee weken waren er in totaal 18 keer afsluitingen bij een tunnel op de A73, waarvan zes door storingen. Rijkswaterstaat hoopt dat die nu verholpen zijn.

De tunnels gaan maandagochtend om 6.00 uur weer open. De komende twee weekeinden gaan ze opnieuw dicht voor werkzaamheden.