WASHINGTON/LONDEN - De Taliban hebben zondag geclaimd dat zij afwisten van de aanwezigheid van de Britse prins Harry in het zuiden van Afghanistan.

De missie van de 23-jarige Harry in het gewelddadige Helmand lekte vorige week uit waardoor de prins vroegtijdig uit Afghanistan werd teruggeroepen.

Londen wilde voorkomen dat de prins een doelwit zou worden van de Taliban of dat zijn collega's extra gevaar zouden lopen Hij kwam zaterdag aan op een luchtmachtbasis in Engeland, waar hij werd opgewacht door zijn vader, kroonprins Charles, en zijn broer William.

Belangrijke kip

Een Taliban-commandant liet het Amerikaanse weekblad Newsweek weten dat zijn mannen op jacht waren gestuurd toen zij twee maanden geleden te horen kregen dat "een belangrijke kip" zich bij de Britse troepen had gevoegd.

Zij wilden hem gevangennemen of doden, maar slaagden daar niet in. De strijders kregen hem mogelijk twee keer in het oog, maar kwamen steeds niet dicht genoeg bij hun doelwit, beweerde veldcommandant Mullah Abdul Karim aldus het blad.

Terug

Harry, wiens termijn nog zes weken doorliep, liet zondag weten dat hij graag snel terug wil naar het slagveld in Afghanistan. Die verwachting werd snel getemperd door de Britse opperbevelhebber Richard Dannatt. Hij stelde dat een volgende uitzending zeker anderhalf jaar zal duren.

Het nieuws over de aanwezigheid van Harry in de frontlinie lekte donderdag uit via internet. Britse media waren al op de hoogte, maar hadden gehoor gegeven aan het verzoek van Londen te zwijgen. De laatste dagen schilderden de media hem af als een held.

Opgelucht

Een trotse Charles liet voor de zender Sky News weten "enorm opgelucht" te zijn. "Ik begrijp nu wat andere families moeten doorstaan", aldus de vader van Harry. Het was volgens de kroonprins lastig om tien weken lang zijn mond te houden over de missie van zijn jongste zoon.

Harry zei dat hij het naar zijn zin had in Afghanistan. "Ik wil niet rondhangen in het Windsor-paleis, want over het algemeen houd ik niet zoveel van Engeland en het is prettig om uit de buurt van de pers en de kranten te zijn", aldus de prins.