KEULEN/WENEN/PRAAG - De voorjaarsstorm die zaterdag over Nederland trok, heeft elders in Europa dertien levens geëist. De slachtoffers vielen in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen, vooral door ontwortelde bomen. .

In Duitsland kwamen vijf mensen om, in Oostenrijk vier en in Polen en Tsjechië twee. Tientallen personen raakten gewond.

De storm met orkaankracht, die de naam Emma heeft gekregen, bereikte in de Alpen hier en daar uitschieters tot 222 kilometer per uur. De schade loopt in de miljoenen.

Vooral in het zuiden van Duitsland kwam het tot hevige hagelbuien, sneeuw, onweer en overstromingen. In Beieren viel onder meer een torenspits om.

Storm Emma veroorzaakte al met al minder doden en schade dan orkaan Kyrill, die in januari 2007 een spoor van verwoesting trok in Europa en tot de dood van 47 mensen leidde.

Spoorwegen

In alle vier landen kampten de spoorwegen met problemen. In het Duitse Brühl, bij Bonn, reed een hogesnelheidstrein ICE tegen een omgevallen boom. De machinist moest door passagiers uit zijn cabine worden bevrijd, maar niemand raakte ernstig gewond.

Bij de luchthaven van München raakte een toeristenbus van de weg waardoor zes inzittenden gewond raakten. In delen van Oostenrijk en Tsjechië zaten tienduizenden mensen zonder stroom.