MOSKOU - Waarnemers bij de Russische presidentsverkiezingen hebben gemeld dat zij zijn gehinderd bij hun werkzaamheden in enkele stembureaus. Ook brachten ze verslag uit van enkele arbeiders die verplicht waren te stemmen.

"De schendingen zijn al begonnen", aldus Lilija Sjibanova, directeur van Golos, de Russische organisatie van waarnemers. De autoriteiten proberen de stembusgang op te voeren om de legitimiteit van de uitslagen te vergroten, aldus oppositiegroeperingen.

Waarnemers werd op grote schaal de toegang tot stembureaus geweigerd in de zuidelijke regio Astrachan en op kleinere schaal op andere plaatsen, aldus Sjibanova. Op andere plaatsen versoepelden autoriteiten de reglementen juist zodat mensen hun stem meerdere malen konden uitbrengen.

Normen

"De schendingen zijn hetzelfde als in december", zei de directrice, refererend aan de parlementsverkiezingen. Toen liet de de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weten dat de stembusgang niet aan de internationale normen had voldaan.

Ditmaal zijn er slechts een handje vol westerse waarnemers. De OVSE boycot deze keer de verkiezingen helemaal wegens beperkingen voor haar waarnemers.