DEN HAAG/CAIRO - De Nederlandse film Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? wordt toch vertoond op het internationaal kinderfilmfestival in Caïro.

De directeur van het festival heeft daartoe besloten omdat het Nederlandse kabinet excuses zou hebben aangeboden voor de aanstaande anti-islamfilm van parlementariër Geert Wilders.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat. "Van excuses is geen sprake geweest", aldus een woordvoerder zondagavond.

De Nederlandse ambassade in Egypte heeft de directie uitsluitend het standpunt van Den Haag duidelijk gemaakt dat de film van Wilders de mening is van een parlementariër en niet de opvatting weergeeft van de regering.

Teruggedraaid

Volgens festivaldirecteur Naem al-Baz was de ban op vertoning van de jeugdfilm snel teruggedraaid na de verontschuldigingen van het kabinet. "Het kostte ons nog geen minuut om tot deze conclusie te komen", meldde hij.

De Nederlandse ambassade had vorige week om opheldering gevraagd nadat het festival de film had geweigerd. De directeur besloot tot een boycot vanwege beledigingen tegen monotheïstische religies.

Hij doelde daarbij op de anti-Koranfilm die Wilders wil uitzenden. Premier Jan Peter Balkenende noemde de boycot van de film afgelopen vrijdag nog als bewijs voor de heftige gevolgen die de film met zich meebrengt.

Gedachten

Producent Michiel de Rooij van Bos Bros. laat weten heel blij te zijn dat Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? in Egypte wordt vertoond. "Het is belangrijk dat we ook op cultureel gebied van gedachten met elkaar blijven wisselen", vindt hij.

Het vervolg op Het Paard Van Sinterklaas was het afgelopen najaar een grote hit in de Nederlandse bioscopen. In de film van regisseuse Mischa Kamp raakt het Chinese meisje Winky, dat soms maar moeilijk de rare gewoonten van de Nederlanders kan begrijpen, de schimmel van de goedheiligman kwijt.