DEN HAAG - Het CDA verliest zondag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond verder terrein. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zouden de christendemocraten uitkomen op 29 zetels, drie minder dan vorige week en een verlies van twaalf in vergelijking met het huidige zetelaantal.

In de peiling behalen de coalitiepartijen CDA, PvdA (21 zetels) en ChristenUnie (zeven zetels) gezamenlijk de laagste score (57 zetels) sinds het aantreden van het kabinet.

Het huidige zetelaantal van de PvdA is 33, van de ChristenUnie zes. De peiling onder drieduizend mensen is de afgelopen twee dagen gehouden en lijkt te zijn beïnvloed door de ophef rond de aanstaande film van Geert Wilders van de PVV. Het CDA riep hem donderdag op de anti-Koranfilm niet uit te zenden.

PVV

Wilders partij wint in de peiling een zetel en komt uit op zestien. Nu heeft de PVV negen zetels in de Kamer. Ook VVD en de beweging TON van Rita Verdonk krijgen er een zetel bij en komen respectievelijk uit op zestien en negentien. De VVD heeft nu 21 zetels, Verdonk vormt een eenmansfractie.

De SP staat zondag op 19 zetels (nu 25 in de Kamer), GroenLinks op elf (zeven) en D66 op acht (drie). De Partij voor de Dieren en de SGP staan in peiling op twee zetels, net als nu in de Kamer.

Film

Uit de peiling komt ook naar voren dat de film van Wilders het electoraat flink verdeelt. Hoewel een grote meerderheid vindt dat de parlementariër het recht heeft een anti-Koranfilm te maken, stelt de helft van die groep dat hij er niet mee naar buiten moet komen.

Van de mensen die vinden dat Wilders de film niet moet uitzenden is bijna de helft links en minder dan een derde rechts.

Verdeeldheid

De verdeeldheid blijkt zondag ook uit een peiling onder 19.000 mensen door het tv-programma EénVandaag: 44 procent is voorstander van uitzending, 45 procent is tegen.

Een meerderheid (52 procent) is bang voor de gevolgen na uitzending van de film. 62 Procent verwacht aanslagen op Nederlandse bedrijven of ambassades in het buitenland, 54 procent vreest rellen in eigen land.

Ook VVD-erelid Hans Wiegel is bezorgd over de gevolgen. In het RTL-programma Business Class gaf hij zondag aan dat Wilders als parlementariër het volk moet dienen en dat het niet aan hem is films te maken.