MAZAR-I-SHARIF - Circa achthonderd mensen zijn zondag in de noordelijke Afghaanse stad Mazar-i-Sharif de straat opgegaan om te protesteren tegen "beledigingen" aan het adres van de islam door Deense kranten en de anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders. Dat hebben ooggetuigen laten weten.

De demonstranten, van wie de meesten scholieren en studenten waren, schreeuwden "Dood aan Denemarken" en "Dood aan Nederland". Zij waren bijeengekomen rondom de belangrijkste tombe van de stad, bekend als de Blauwe Moskee. "Niemand heeft het recht onze profeet te beledigen", riepen de demonstranten.

Verontschuldigingen

"Nederland moet zijn verontschuldigingen aanbieden aan de islamitische wereld en burgers straffen die ons geloof beledigen", zeiden enkelen. Naar verwachting wordt de film van Wilders in maart in de openbaarheid gebracht.

"We vragen de Deense en Nederlandse regeringen beledigers van de islam voor de rechter te brengen", aldus de student Noor Ahmad. In de islam is het verboden de profeet Mohammed af te beelden.

Taliban

Afgelopen donderdag waarschuwde de radicaalislamitische beweging Taliban dat het aanvallen op Nederlandse militairen zou opvoeren als Wilders de film zou uitzenden. In Afghanistan zijn circa 1500 Nederlandse militairen gelegerd die vechten tegen de Taliban-rebellen.

NAVO

NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de aanstaande film. Hij zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De Hoop Scheffer zei zich zorgen te maken over de mogelijke gevolgen voor de 50.000 NAVO-militairen in Afghanistan en voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven elders in de wereld. "Ik voel me verantwoordelijk voor de troepen in Afghanistan. Als die door de film in de vuurlinie terecht zouden komen, dan maak ik me daar zorgen over en uit ik die zorgen ook."

De Hoop Scheffer wilde zich niet uitlaten over de vraag of hij vindt dat Wilders af moet zien van de film. "Ik ga dat niet zeggen, dat is aan de Nederlandse politiek."

Aangesproken

De NAVO-secretaris-generaal werd vorige week tijdens zijn bezoek aan Afghanistan door president Hamid Karzai aangesproken op de film die Wilders waarschijnlijk gaat uitbrengen.

"Dan leg ik uit dat Nederland de film niet kan verbieden, maar dat ik ook met hem de grote zorgen deel over de gevolgen voor de bijna 50.000 NAVO-troepen in Afghanistan." Ook de Amerikaanse regering vroeg De Hoop Scheffer deze week naar de Wilders-film.