EREVAN - In de Armeense hoofdstad Erevan hebben de betogers tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in de nacht van zaterdag op zondag hun protest beëindigd. Dat gebeurde na een oproep van oppositieleider Levon Ter-Petrossian huiswaarts te keren.

Ongeveer 2000 mensen waren op het Vrijheidsplein toen een verklaring van Ter-Petrossian, die sinds zaterdag onder huisarrest staat, werd voorgelezen. "Ik wil niet dat er slachtoffers vallen bij gevechten tussen demonstranten en politie. Daarom vraag ik jullie naar huis te gaan".

Ongeveer zestig activisten luisterden aanvankelijk niet naar Ter-Petrossian en staken lege politiewagens in brand. Ook scholden ze de oppositieleider voor verrader uit. Maar uiteindelijk verliet iedereen het plein, dat vol met rotzooi lag.

Doden

Zeker acht personen zijn om het leven gekomen tijdens felle protesten in de nacht van zaterdag op zondag.

Politie onderzoekt nog of het om demonstranten of agenten gaat. Ruim dertig agenten raakten gewond, meldden politiebronnen.

Noodtoestand

President Robert Kotsjarian dreigde zaterdagavond na een dag vol confrontaties tussen betogers en agenten de strijdkrachten in te zetten om orde en rust te herstellen. Ook riep hij de noodtoestand uit.

In het centrum van Erevan wordt al anderhalve week geprotesteerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 19 februari. Kotsjarians partijgenoot Serzh Sarkisian won die met een absolute meerderheid. Volgens de oppositie is er gefraudeerd.