CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft zaterdag buurland Colombia gewaarschuwd voor een oorlog als het Colombiaanse leger de grens met Venezuela oversteekt om rebellen van de FARC te doden.

Bij een dergelijke actie in Ecuador kwam eerder op de dag Rául Reyes, die gold als nummer twee van de marxistische Colombiaanse beweging, om het leven.

Ernstig

"President Uribe, denk er lang en goed over na. U kunt beter niet het idee krijgen om dit op ons grondgebied te doen, want dat zou een reden voor oorlog zijn", aldus Chavez. Hij noemde de Colombiaanse actie op Ecuadoraans grondgebied ernstig en ongekend.

De linkse Chavez en zijn rechtse Colombiaanse ambtgenoot Alvaro Uribe liggen al maanden overhoop. De ruzie ontstond toen Uribe in november een poging van Chavez afbrak om te bemiddelen tussen de Colombiaanse autoriteiten en de FARC. Chavez poogde een ruil tot stand te brengen tussen honderen gevangen rebellen en tientallen gegijzelden in handen van de FARC.

Vrijgelaten

Door toedoen van Chavez kwamen in januari toch twee gegijzelden vrij en afgelopen week nog eens vier. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Nicolas Maduro zei zaterdag dat dit humanitaire proces een "zware slag" is toegebracht door de Colombiaanse legeractie, waarbij naast Reyes nog zestien FARC-rebellen om het leven kwamen.

Het FARC-kamp op Ecuadoraans grondgebied werd eerst gebombardeerd, waarna Colombiaanse militairen op het toneel verschenen. Het lichaam van Reyes, die vaak optrad als woordvoerder van de FARC, werd meteen over de grens gebracht en is overgevlogen naar de hoofdstad Bogota. Op de website van de Colombiaanse krant El Tiempo was zondag een foto van de dode FARC-leider te zien.

Het is de grootste slag die Colombia heeft toegebracht aan de FARC sinds president Uribe aan de macht is. Op de televisie feliciteerde de president het leger.

Protest

Naar verluidt heeft Uribe zijn Ecuadoraanse ambtgenoot Rafael Correa pas ingelicht nadat de actie was voltooid. Ecuador heeft officieel protest aangetekend bij het buurland. Ook is het leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht.