EINDHOVEN - 'Who wants to live forever' van Queen is op dit moment het meest gekozen nummer op begrafenissen en crematies. Dit blijkt uit de Uitvaartmuziek Top 50 van uitvaartverzekeraar Dela.

Nadat Mieke Telkamp en Vera Lynn met respectievelijk 'Waarheen, waarvoor' en 'We'll meet again' decennialang de eerste twee plaatsen in de hitparade bezetten, domineren nu bands als Guns 'n Roses ('November Rain' op 4) en Led Zeppelin ('Stairway to Heaven', op 8) de lijst.

Andere opvallende stijgers in de reeks zijn bijvoorbeeld de danceklassieker 'Go' van Moby (16) en 'Wish you were here' van Pink Floyd (12). De nummers van Telkamp en Lynn zijn teruggezakt naar respectievelijk de 26e en de 21e positie.

Onderzoeker P. van den Akker van het Instituut voor sociaal-wetenschappelijk beleidsonderzoek en advies (IVA) onderzocht de veranderingen bij begrafenisrituelen door de jaren heen.

"De nieuwe trend is zeker te verklaren door de ontkerkelijking", stelt hij. "Maar ook de individualisering van de mensen is er debet aan. Vroeger stelde de begrafenisondernemer voor Telkamp of Lynn te draaien 'omdat iedereen dat deed', en daar stemden de nabestaanden dan mee in."

Tegenwoordig heeft de overledene vaak zelfs schriftelijk vastgelegd wat hij of zij wil latenhoren op de uitvaart. "Zo'n persoonlijk ritueel geeft ook meer voldoening bij de nabestaanden dan die geijkte nummers."

/ECONOMIENederlanders verzekeren uitvaart steeds vaker