MOSKOU - In heel Rusland zijn de presidentsverkiezingen aan de gang. Als laatste openden zondagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd de stembureaus in de Russische enclave Kaliningrad boven Polen.

In het uiterste oosten van Rusland waren zaterdagavond om 21.00 uur onze tijd de stemlokalen opengegaan. De afgelopen uren gingen geleidelijk in heel Rusland met zijn elf tijdzones de stembureaus open.

Medvedev

Dmitri Medvedev, de Russische favoriet voor de presidentsverkiezingen, heeft zondag zijn stem uitgebracht in Moskou. Medvedev's stembusgang was te zien op de Russische staatstelevisie.

"Ik ben in een goede stemming. De lente is gekomen. Ook als het zou regenen, zou dat niet erg zijn. Het nieuwe seizoen is aangebroken", aldus een positieve Medvedev over het mooie weer. Zijn echtgenote Svetlana vergezelde hem.

Stembureaus in het uiterste oosten van Rusland zijn al gesloten. In Tsjukotka ging meer dan 80 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. In Rusland zijn elf verschillende tijdzones.

De Russen kunnen een opvolger kiezen voor Vladimir Poetin, die zijn functie na acht jaar moet neerleggen. De uitslag ligt dankzij de uitgekiende strategieën van het Kremlin al vast: Dmitri Medvedev van de partij Verenigd Rusland.

Verkiezingen Rusland