De Armeense president Robert Kotsjarian heeft zaterdagavond de noodtoestand uitgeroepen en aangekondigd de strijdkrachten in te zetten om orde en rust te herstellen in het centrum van de hoofdstad Erevan.

Het aftredende staatshoofd stelde dat demonstranten van de oppositie, die in het centrum al tien dagen actie voeren, wapens gebruiken tegen onbewapende agenten.

Het decreet van vertrekkend president Robert Kotsjarian werd meteen van kracht en geldt tot 20 maart, meldde het bureau van de president.

Armeense oproerpolitie dreef eerder op de dag in de hoofdstad Erevan met waarschuwingsschoten en wapenstokken enkele duizenden activisten uiteen. Oproeragenten omsingelden het centrale plein nadat autoriteiten hadden laten weten dat hun geduld op was.

Protest

Betogers gaan al ruim tien dagen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de presidentsverkiezingen van 19 februari. Onder aanvoering van oppositieleider Levon Ter-Petrosian riepen zij de autoriteiten op de verkiezingsuitslagen ongeldig te verklaren. Zij beschuldigen winnaar Serzh Sarkisian van verkiezingsfraude.

OVSE

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voldeed de stembusgang 'grotendeels' aan internationale eisen. Sarkisian behaalde 52,9 procent van de stemmen. Omdat hij een absolute meerderheid van de stemmen behaalde, komt er geen tweede ronde.

De Europese Unie uitte zaterdag haar bezorgdheid over de situatie in Armenië. De Unie roept de Armeense autoriteiten op gevangen genomen demonstranten vrij te laten. Oppositieleider Ter-Petrosian is volgens eigen zeggen onder huisarrest geplaatst.