ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem wil in de zaak tegen Wanda, de moeder van Rowena, haar ex-partner Mike J. horen als getuige. Dat bepaalde het hof maandagochtend tijdens een regiezitting. Wanda werd in januari door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot acht jaar celstraf wegens doodslag op haar -jarige dochter.

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Wanda zelf ging tegen de uitspraak in beroep. Het OM had vijftien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Het Pieter Baan Centrum (PBC), de justitiële observatiekliniek, had tbs geadviseerd, maar de rechtbank nam dit advies niet over.

Tijdens de regiezitting maakten advocaat-generaal R. Rozingh en D. Moszkowicz, de raadsman van Wanda, bekend geen nieuwe getuigen of deskundigen te willen horen in de zaak. Zij meenden dat een nieuwe behandeling van de feiten volstaat. Het hof dacht daar echter anders over en heeft ook een deskundige van het PBC en de psycholoog die het tegenonderzoek naar de psychische gesteldheid van Wanda heeft uitgevoerd, opgeroepen.

Meisje van Nulde

Rowena werd in augustus 2001 bekend als het meisje van Nulde. Verspreid over Nederland werden lichaamsdelen van haar gevonden, onder meer bij het Veluwse strand Nulde. De rechtbank veroordeelde stiefvader Mike J. tot twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. In deze zaak volgt geen hoger beroep. De zaak dient op 9 en 10 oktober.