ROTTERDAM - In Rotterdam zijn zaterdag weer drie gewapende overvallen gepleegd. De Maasstad wordt de afgelopen weken geteisterd door een golf van tientallen gewapende overvallen op supermarkten en ondernemers.

In de vroege ochtend wachtten twee gewapende overvallers de filiaalhouder van een supermarkt aan de Oude Wetering op en dwongen hem het kasgeld af te geven.

Rond half tien moest een winkelbediende van een sigarettenzaak aan de Groene Zoom onder bedreiging van een vuurwapen en mes het geld in de kassa, sigaretten en zijn gsm afgeven.

Rond twee uur vond een gewapende overval plaats op een juwelier aan de West-Kruiskade.

Buit

Na enkele schoten gelost te hebben, vernielden twee gemaskerde overvallers twee vitrines en gingen er met een nog onbekende buit vandoor. De politie zette de achtervolging in en kon binnen een uur een verdachte aanhouden.

De politie geeft de hoogste prioriteit aan het oplossen van de reeks gewapende overvallen in de regio. Diverse rechercheteams zitten op de zaak, al wil de zegsvrouw niet zeggen om hoeveel rechercheurs het gaat.

Veel overvallen vinden plaats in de deelgemeente IJsselmonde. Het aantal misdrijven in januari bedroeg 42, tegenover 31 in dezelfde maand in 2007.

Risicogebieden

De gemeente Rotterdam kondigde vorige week aan dat voor overvallers een lik-op-stukbeleid geldt. Boven risicogebieden gaat een politiehelikopter vliegen. Tevens zet de politie tijdens koopavonden en rond openings- en sluitingtijden meer personeel in.

Winkeliers krijgen bovendien financiële steun bij het uitvoeren van veiligheidsadviezen. Als zij de tips van een zogenaamde 'winkelscan' daadwerkelijk opvolgen, krijgen zij 50 procent van de investeringen terug van de gemeente.

Rotterdam geteisterd door overvallen