RIJSWIJK - Veel omgewaaide bomen, vallende dakpannen en rondvliegende rommel zorgden zaterdag voor heel wat schade op verschillende plaatsen in Nederland.

Sinds vrijdagavond raasden zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur over Nederland.

Rijkswaterstaat adviseerde in de nacht van vrijdag op zaterdag Hoek van Holland, Delfzijl, Den Helder en Harlingen dijkbewaking in te stellen. Volgens de dienst was er geen sprake van een acuut veiligheidsgevaar.

Daken

In heel het land hadden de politie en de brandweer hun handen vol met omgewaaide bomen en beschadigde auto's. Op meerdere plekken kwamen bomen op huizen terecht of waaiden daken van woningen.

Zo kwam in het Zuid-Hollandse Pijnacker een 15 meter hoge conifeer op een woning terecht. De bewoners, die aan de andere kant van het huis sliepen, bleven ongedeerd.

Hond

In Drenthe raakte een vrouw lichtgewond toen zij zaterdagmorgen met haar auto van de weg werd geblazen. In Groningen kwam een hond om het leven door een vallende boom.

In Noord-Brabant raakte het Staatscircus van Moskou-Holiday in de plaats Zeeland ernstig beschadigd. Daardoor kan het circus de komende dagen geen voorstellingen geven. In Eindhoven stortte een steiger van een nieuwbouwflat in waarbij de brokstukken op een auto terechtkwamen.

Op een aantal plaatsen in Limburg zijn stoplichten verbogen. Ook bleken veel verkeersborden langs de A73 niet bestand tegen de storm.

Verkeerslichten

De harde wind zorgde in Zeeland voor kapotte ramen, gebogen verkeerslichten en een wegwaaiende afscheiding tussen twee weghelften bij wegwerkzaamheden bij de Zeelandbrug.

In Zwolle viel een deel van de gevel uit een woning. Ook waaide een dak van een huis. Verder bleef de schade in de rest van Overijssel beperkt tot omgewaaide bomen, kapotte leidingen en blikschade.

In Culemborg waaide een fietsenhok weg en in Zutphen raakten weilanden bezaaid met piepschuim, afkomstig van een nabijgelegen bouwplaats.

Zaterdagmarkt

De politie in Flevoland ontruimde uit voorzorg de zaterdagmarkt in Almere-Stad. Ook kwamen delen van een tent van de wegwerkzaamheden aan de Hollandse Brug door de harde wind op de A6 terecht.

Daardoor werden twee rijstroken afgesloten. De Houtribbrug op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen raakte beschadigd aan de tandwielen. De brug kon daardoor niet meer helemaal worden gesloten.

NAP

Friesland wacht mogelijk een recordwaterstand. Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân denkt dat het water in de Waddenzee zaterdag een peil kan bereiken van wel 3,60 meter boven NAP. De hoogste waterstand ooit is in Friesland gemeten op 23 december 1954. Toen stond het peil op 3 meter en 73 centimeter boven NAP.

Het luchtverkeer ondervond veel vertragingen door de storm. Ook op het spoor kwamen vertragingen voor. Volgens de ANWB viel het landelijk gezien mee met de problemen op de weg.

Storm zorgt voor overlast