LONDEN - De ontmaskering van de belangrijkste Britse spion binnen het verboden Ierse Republikeinse Leger IRA heeft de Britse autoriteiten in ernstige verlegenheid gebracht. De man zou verantwoordelijk zijn voor de dood van tientallen mensen onder wie mogelijk collega-informanten. Tegelijkertijd zou de 'opperbeul' van de IRA een vorstelijk salaris hebben ontvangen uit Londen.

De identiteit van Alfredo Scappaticci, al 25 jaar een leiddinggevend figuur in de interne veiligheidsdienst van de IRA, werd zondag bekendgemaakt door diverse Noord-Ierse media. Om Scappatacci, die opereerde onder de schuilnaam 'Stakeknife' te behoeden voor ontmaskering zou er niets zijn ondernomen om de moord op wellicht tientallen mensen te voorkomen.

Saillant detail is verder dat de Britse overheid Stakeknife per jaar een slordige .000 pond betaalde voor zijn inlichtingen.

Met zekerheid is te zeggen dat de ontmaskering van Scappaticci pijnlijk is voor Sinn Fein leiders Gerry Adams, een persoonlijke vriend van de informant die naar verluidt in 1978 reeds in Britse dienst trad.