HILVERSUM - Driekwart van de Nederlanders is voor gecontroleerde verstrekking van een zogenoemde euthanasiepil.

Met die pil, ook wel bekend als de 'pil van Drion', zouden ouderen een eind aan hun leven kunnen maken als ze vinden dat het wel genoeg is geweest.

Onderzoek

Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Intomart heeft uitgevoerd voor het NCRV-televisieprogramma Rondom Tien.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 45 procent van de bevolking vindt dat zelfdodingshulp aan ouderen die niet ernstig ziek maar wel levensmoe zijn, niet langer strafbaar moet zijn. Het huidige kabinet is tegen verruiming van de euthanasiewet.

Overwegen

Lichamelijke gebreken, eenzaamheid en het besef dat het leven geleefd is, kunnen volgens de ondervraagden redenen zijn voor ouderen om er een eind aan te willen maken. Volgens het onderzoek kan 55 procent van de bevolking zich voorstellen dat de eigen ouders of grootouders om die reden zelfdoding zouden overwegen.

De Nederlandse euthanasiewetgeving verbiedt tot nu toe hulp bij zelfdoding aan mensen die niet ongeneeslijk ziek zijn. Ook mensen die hun bestaan als afgerond beschouwen, hebben geen recht op euthanasie.

Rondom Tien besteedt zaterdagavond aandacht aan dit onderwerp. Aan het woord komen onder meer de kinderen van een hoogbejaarde vrouw uit Almelo. Justitie vervolgt hen omdat zij hun moeder, die niet langer wilde leven, hebben geholpen bij het sterven.